Őszi búza fajták: mitől lehet díjnyertes egy fajta?

ellenálló őszi búza fajták

Az őszi búza vetőmagokról egy laikus embernek nem sok minden jut eszébe. Pedig ez egy igen fontos termék azoknak a gazdálkodóknak, akik a malomiparban vagy a sörgyártásban tevékenykednek. Cikkünkből kiderül, hogy melyek a legfontosabb tényezők a fajtanemesítésnél, aminek a vetőmag előállítóknak meg kell felelni.

Mikor előnyös egy őszi búza fajta?

Jó néhány olyan szempont van, aminek jó, ha a fajta megfelel. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ellenálló legyen a betegségekkel szemben. A búzafajták egyik legnagyobb ellensége a lisztharmat, de gyakran gombák is megtámadják ezeket a növényeket. Ha egy fajta teljesen ellenálló vagy erősen toleráns a betegségekkel szemben, akkor nemcsak a termőképességük nagyobb, de a gazdáknak kevesebbet kell költeniük például növényvédő szerekre is.

Emellett pedig jó, ha a nemesítés során két olyan tulajdonságot lehet egyesíteni, mint a nagy termőképesség és a kiváló minőség. Ha ezt a kettőt sikerül a nemesítőknek egy vetőmagban, egy fajtában elérni, akkor valószínűleg díjnyertes fajtáról beszélünk. Ezen a linken még több információt megosztunk az őszi búzákról: https://www.isterra-seeds.com/oszi-buza

Miért fontos, hogy a Magyarországon termesztett búza fajtákat itt nemesítsék?

A nemesítés egy igen bonyolult és időigényes folyamat. Aki nem jártas a szakmában, az nem is igazán tudja átlátni, hogy mennyire komoly technológiai és tudományos jellegű tudás van a folyamat mögött. A búza biológiája mellett számos olyan eljárás van, amit A-tól Z-ig ismerni kell.

A tesztelés és nemesítés során azonban igen fontos, hogy a helyi talajviszonyokhoz és klímához fejlesszék a fajtákat. Ha a későbbiekben ezeket a vetőmagokat magyar gazdák fogják felhasználni, akkor óriási előnyt jelent az előállítók számára, ha hazai terepen kísérletezhetnek a búzafajtákkal. Ha a közép-európai kontinentális éghajlaton szeretne valaki búzát termeszteni, akkor egyértelműen olyan vetőmagot érdemes vásárolni, aminek a fajtáit ezen az éghajlaton nemesítették és tesztelték.

Vissza a tetejére